Hard disk onderhoud en behoud

Hard disk onderhoud en behoud

Een goed werking (performance) van een computer valt en staat met de juiste onderhoud (maintainance) van de computer. In deze handleiding behandelen we het onderhoud en behoud van je hard disk.

NOTE: dit betekend niet, dat de computer of hard disk gelijk moeten worden open geschroefd.

Elke keer als bestanden worden geopend of opgeslagen (read/write), worden er veel hard disk read/write acties in de achtergrond uitgevoerd. Een te hoog aantal read/write acties op de hard disk kunnen de levensduur van deze hard disk behoorlijk verkorten. Ook de performance van de computer zal hierdoor achteruit gaan.

Is de hard disk overwerkt?

Dit kan eenvoudige worden geconstateerd door naar de activiteit LED van deze harde disk te kijken. Als deze LED veel knippert (zelfs wanneer we even niets op de computer doen), wordt de computer (hard disk) waarschijnlijk aan het werk worden gehouden door onnodige en misschien wel overbodige software op de computer. Al deze (te vele) read/write acties zorgen voor extra slijtage, waardoor er de computer onstabiel kan worden en eventuele crashen. Ook kan dit leiden tot verminderde performance en verlies van gegevens.

Onderhoud en behoud

Om de levensduur en de performance van de hard disk te verbeteren zal er op regelmatige basis onderhoud en behoud moeten worden uitgevoerd.

Onderhoud

Voor een juiste performance kunnen de volgende onderhoudspunten op regelmatige basis worden uitgevoerd;

  • Verbetering performance computer
Behoud

Als men een SSD-schijf gebruikt, zijn de volgende acties punten aan te bevelen;

Veel succes met het toepassen van deze Windows handleiding en suggesties zijn altijd van harde welkom.

Robert Collewijn